Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Τσαπέπα που μου χάρισε μια υπέροχη και εποικοδομητική συνέντευξη :
- Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να σπουδάσετε κτηνιατρική και να ασχοληθείτε με αυτό;
Η επιθυμία μου, να θέλω να σπουδάσω κτηνιατρική ξεκίνησε από το γυμνάσιο. Το ήθελα τόσο πολύ και μάλιστα έδωσα δύο φορές εξετάσεις για να περάσω εκεί που ήθελα και τα κατάφερα! Σπούδασα στην Θεσσαλονίκη γιατί μου άρεσε περισσότερο η ζωή σε μικρότερες περιοχές και όχι στις μεγαλουπόλεις, όπως ήταν η Αθήνα. Η επιστήμη της κτηνιατρικής συνέχιζε να με γοητεύει και να με συναρπάζει και μέσα από το πανεπιστήμιο. Ένιωθα δικαίωση που επέμενα σε αυτό που αγαπούσα από μικρή, στην κτηνιατρική και δεν το μετάνιωσα στιγμή που έδωσα δύο φορές για να περάσω εκεί που ήθελα. Τέλειωσα στην Θεσσαλονίκη και ύστερα έκανα και ένα μεταπτυχιακό στα αιγοπρόβατα. Έπειτα επέλεξα να μείνω στην επαρχία γιατί δεν μου αρέσει η ζωή στην Αθήνα, δεν μου αρέσει η ζωή στις μεγάλες πόλεις όπως ανέφερα και παραπάνω. Οπότε επειδή η καταγωγή μου είναι από τα Νέα Στύρα, η αμέσως κοντινότερη πόλη που ήθελα να έρθω και που είχε μεγαλύτερο επαγγελματικό ενδιαφέρον για εμένα ήταν η Κάρυστος. Είμαι στην Κάρυστο από την δεκαετία του 90’. Την περίοδο εκείνη άνοιξα το κτηνιατρείο και είμαι ελεύθερη επαγγελματίας. Είμαι μάχιμη και ασχολούμαι με τα μικρά και τα παραγωγικά ζώα.
- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα άλογα;

Τα άλογα μπήκαν στη ζωή μου λίγο αργότερα, γύρω στο 1998,1999 οπότε άρχισα να κάνω μαθήματα ιππασίας, δηλαδή να εκπαιδεύομαι και να μαθαίνω να ιππεύω. Το 1999 απέκτησα τον Amico, το πρώτο μου άλογο. Γι’ αυτό το λόγο και το κέντρο ιππασίας που έχω δημιουργήσει, το ονόμασα Αmico. Μάλιστα ο Amico είναι τώρα 20 χρονών! Τον έχω ακόμα δηλαδή και πριν κάτι ημέρες είχα ανέβει μαζί του στο Καταφύγιο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου με την ιππασία και η αγάπη μου για τα άλογα και τα γαϊδούρια. Το αγάπησα πάρα πολύ και το σπούδασα. Μετέπειτα ασχολήθηκα και με την ιππιατρική. Δηλαδή την αγάπη μου αυτή την έχω εντάξει και στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου ενώ συγχρόνως είναι και το χόμπι μου. Είναι αυτό που με ξεκουράζει, αυτό που με χαλαρώνει και είναι αυτό που μου γεμίζει τις μπαταρίες.
- Γιατί επιλέξατε το άλογο και όχι σκυλί που είναι συνήθως ένα από τα αξιολάτρευτα κατοικίδια;
Πρώτα από όλα έχω και άλλα κατοικίδια. Έχω 6 σκυλιά, έχω γάτες, πουλιά, παπαγάλους. Κατά διαστήματα είχα παρά πολλά είδη. Παλαιότερα είχα ένα κατσικάκι, τώρα έχω και ένα πρόβατο. Δηλαδή έχω κοντά μου πολλά ζώα. Στο άλογο όμως, με γοητεύει τρομερά η προσωπικότητα και η εξυπνάδα του, ο τρόπος που δένεται με τον ιδιοκτήτη του και με γοητεύει πάρα πολύ η ιππασία. Μου αρέσει πολύ να ιππεύω. Μου αρέσει όμως, η ελεύθερη ιππασία. Δεν έχω ασχοληθεί ούτε με αγώνες, ούτε με υπερπήδηση εμποδίων ούτε με τίποτα τέτοιο. Με γοητεύει η ελεύθερη ιππασία και το γεγονός ότι με το άλογο μπορώ να δω όμορφα τοπία και μέρη στην Κάρυστο που δεν είναι προσβάσιμα με άλλο τρόπο. Παλιότερα, στο κάμπο και στα βουνά υπήρχαν μονοπάτια που δεν ήταν προσβάσιμα όπως είναι σήμερα. Συνεπώς με αυτό τον τρόπο μου ανοίγονταν καινούργιοι δρόμοι, έβλεπα νέα όμορφα μέρη και τοπία,που έχει η Κάρυστος και δεν είναι τόσο προσιτά και γνώριζα καινούργιους φίλους…
- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συμβουλεύετε σε έναν άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την ιππασία;
Προτείνω, πρώτα απ’ όλα, να εξοικειωθεί με το άλογο, να μην έχει στο μυαλό του ότι πρέπει οπωσδήποτε να ανέβει πάνω στο άλογο και να πάει μια βόλτα. Αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να έρθει κοντά στο άλογο και να μάθει να το φροντίζει και να μπορεί να παρατηρεί τις αντιδράσεις του και τον τρόπο με τον οποίο το άλογο επικοινωνεί με τον άνθρωπο. Να μπορεί να δει την προσωπικότητα του αλόγου, η οποία πραγματικά είναι πολύ γοητευτική. Να σεβαστεί τον χαρακτήρα του, την φύση του, την δύναμη του, την ομορφιά του. Να γνωρίσει πρώτα τις ανάγκες του, να μάθει να το φροντίζει, δηλαδή να μάθει να φροντίζει τα πόδια του, να το βουρτσίζει, να το περιποιείται, να παρατηρεί το δέρμα του, τα μάτια του, το στόμα του, τα νύχια του, τις οπλές του και εφόσον εξοικειωθεί να βρίσκεται κοντά σε ένα άλογο, να μπορεί να το προσεγγίσει, να το χαϊδέψει και γενικότερα να το κατανοήσει, και αντίστοιχα και το άλογο να τον γνωρίσει. Και σε επόμενο στάδιο θα μάθει να ιππεύει.
Το να αποκτήσει τώρα κάποιος ένα άλογο είναι εντελώς διαφορετικό από το να αποκτήσει έναν σκύλο. Συνήθως σε ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν ένα σκύλο, τους συμβουλεύουμε να πάρουν ένα νεαρό σκυλάκι, ένα κουτάβι, ώστε να είναι μαζί από τα πρώτα του βήματα, να το εκπαιδεύσουν, να μάθει τις συνήθειες του κτλπ. Για έναν αρχάριο υποψήφιο ιδιοκτήτη αλόγου, αυτό που τον συμβουλεύουμε είναι να πάρει ένα ώριμο άλογο, ένα άλογο που είναι ήδη εκπαιδευμένο και όχι ένα πουλάρι, ούτως ώστε το άλογο να μάθει στον ιδιοκτήτη πράγματα που αφορούν τόσο την μεταξύ τους συμβίωση όσο και την ιππασία. Και από εκεί και πέρα αν συνεχίζει να του αρέσει αυτό το πράγμα, το οποίο δεν είναι πολύ εύκολο, να το φέρει στη κατοχή του. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν άλογα, τα παρατάνε ή τα χαρίζουν ή τα δίνουν πίσω λέγοντας πάρτε τα δεν μπορώ άλλο, κάνουν λάθος επιλογή στο άλογο, θεωρώντας ότι είναι όπως είναι ένας σκύλος. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα πουλάρι και θα το μάθουν, ότι είναι εύκολο αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο!
- Ποιες είναι οι δραστηριότητες που κάνει ο σύλλογος σας οι Φίλιπποι;
Ο ιππικός σύλλογος Καρύστου « Οι Φίλιπποι» ιδρύθηκε το 2011 από μία παρέα ιδιοκτητών αλόγων οι οποίοι έτσι κι αλλιώς κάναμε τις βόλτες μας, πηγαίναμε μαζί βόλτες στο κάμπο, στο βουνό, στη θάλασσα, και έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα. Δεν έχουμε εγκαταστάσεις ομίλου, δηλαδή ο σύλλογος αποτελείται από μέλη και ο καθένας έχει το άλογο του και το σταυλίζει ανεξάρτητα. Ο σύλλογος δεν έχει άλογα κοινά και ως εκ τούτου δεν ασχολείται με το εκπαιδευτικό κομμάτι καθόλου. Δηλαδή διοργανώνουμε εκδηλώσεις που δεν έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα εκτός από τις επισκέψεις που κάνουμε κάθε χρόνο στα σχολεία του δήμου Καρύστου.
Μας καλούν στα σχολεία ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το άλογο. Με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση πηγαίνουμε με τα άλογα στα σχολεία και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το άλογο, μαθαίνουν να βρίσκονται κοντά στο άλογο και τους μιλάμε για αυτό και την ιππασία.

Οι Φίλιπποι διοργανώνουν πορείες στις οποίες μπορούν να έρθουν και άλλοι, να νοικιάσουν ένα άλογο και να συμμετέχουν, αρκεί να ξέρουν να ιππεύουν. Επειδή οι πορείες είναι λίγο μακρινές, είναι μονοήμερες ή και διήμερες πρέπει να ξέρουν να ιππεύουν. Οι πορείες αυτές. συνήθως, διοργανώνονται μια φορά το μήνα.

Επίσης αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να κατεβάζουμε τα άλογα στις παρελάσεις της 25ης και της 28ης , το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία δικιά μας. Ξεκίνησε το 2014 και από τότε καταφέρνουμε κάθε χρόνο να συγκινήσουμε με αυτό τον τρόπο τόσο τους πολίτες της Καρύστου, όσο και ολόκληρη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ! Γιατί τα βίντεο μας ταξιδεύουν παντού. Και μπορώ να σου πω ότι είναι μοναδικές οι παρελάσεις που κάνουμε! Ειδικά οι παρελάσεις της 28ης δεν γίνονται πουθενά αλλού τόσο οργανωμένα, δηλαδή με φορεσιές και στολές.

Στην ουσία κάνουμε μια πλήρη αναπαράσταση εκείνης της εποχής. Αλλά και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου έχει πάρα πολλά άλογα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται κάπου αλλού. Αυτές οι δυο εκδηλώσεις είναι κορυφαίες για εμάς γιατί απαιτούν αρκετή προετοιμασία. Πρέπει να δουλεύουμε με τα άλογα αρκετό καιρό πριν ώστε να είναι αφενός εξοικειωμένα με τα τύμπανα και αφετέρου με τον κόσμο και να περνάνε με ηρεμία και ασφάλεια. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η ασφάλεια.

Είναι μια εκδήλωση που έχει πάρα πολύ κόσμο και για αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύνεση. Είναι από τις εκδηλώσεις που γουστάρουμε να κάνουμε!!! Τις οργανώνουμε με πάρα πολύ κέφι και αγάπη γιατί πρώτα απ’ όλα μας συγκινεί εμάς τους ίδιους και αυτό το εισπράττουμε και από τον κόσμο, το νιώθουμε και το κάνουμε με μεράκι.Ξεκινάμε, λοιπόν, πολύ νωρίς να συγκεντρώνουμε τις φορεσιές μας, τις στολές μας. Να επιλέγουμε ποιοι θα είναι στο πεζοπόρο που θα μας συνοδεύουν πεζοί με τα λάβαρα την 25η και με τα πυρομαχικά την 28η ανάλογα σε ποια παρέλαση κατεβαίνουμε.


Επίσης, επειδή σαν σύλλογος θέλουμε να υποστηρίζουμε γιορτές Αγίων που είναι καβαλάρηδες, από πρόπερσι έχουμε καθιερώσει να συνοδεύουμε την περιφορά που γίνεται στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οπού εκεί την παραμονή κάνουν την περιφορά μες στο χωριό. Ενώ την 26η Οκτωβρίου πηγαίνουμε στον Άγιο Δημήτριο πάνω από τον Αετό όπου εκεί παρίστανται κάποια άλογα στο ξωκλήσι υποδηλώνοντας την παρουσία τους και την τιμή προς τον Άγιο.
Του Αγίου Πνεύματος συνοδεύουμε το ετήσιο μνημόσυνο που διοργανώνει η αδελφότητα Καρυστίας. Τιμάμε την αδελφότητα Καρυστίας με το έργο που κάνει με την τράπεζα αίματος για την περιοχή μας. Συνοδεύουμε με άλογα την τελετή που κάνουν στο ηρώων στη κεντρική πλατεία της Καρύστου τη Κυριακή του Αγίου Πνεύματος κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια .
Επίσης έχουμε λάβει μέρος στο let’s do it, το οποίο διοργανώνεται την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή του Απρίλιου, το οποίο αφορά την καθαριότητα . Όπως άλλοι πηγαίνουν στις παράλιες και καθαρίζουν την αμμουδιά και τον βυθό. Εμείς συνήθως πηγαίνουμε και καθαρίζουμε τα μονοπάτια που χρησιμοποιούμε με τα άλογα. Ας πούμε, πέρυσι είχαμε παύει στην Λάλα. Άλλες χρονιές καθαρίζουμε την περιοχή στο πέτρινο γεφύρι που αποτελεί και σημείο συνάντησης μας για τις πορείες μας με τα άλογα προς τα Ρούκλια, Παραδείσι και το βουνό.
Μικρές πορείες διοργανώνονται κυρίως τις Κυριακές στον κάμπο και είναι μία με δύο ωρίτσες. Πηγαίνουμε στο Λειβαδάκι βουτάμε τα άλογα στην παραλία, πηγαίνουμε στην πόλη – όχι το καλοκαίρι βέβαια- αλλά τις άλλες εποχές το διοργανώνουμε γιατί και εμείς θέλουμε να έρχεται σε επαφή ο κόσμος με το άλογο, να εξοικειώνεται με αυτό, να βλέπει το άλογο μέσα στην πόλη.

Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει την αναπαλαίωση ενός πανέμορφου παλιού σπιτιού: το σπιτάκι του Δάσκαλου, στα Καλύβια. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε εκεί τα γραφεία του σύλλογο μας και το βεστιάριο και να ιδρύσουμε το μουσείο του αλόγου, το οποίο θα είναι επισκέψιμο και από τα σχολεία και από ιδιώτες. Και εκεί θα μπορεί να δει κανείς εξαρτήματα, εργαλεία, αντικείμενα που έχουν σχέση με το άλογο και τον άνθρωπο και την περιοχή μας μες στο χρόνο.
Επίσης, έχουμε πάρει μέρος στην γιορτή του κρασιού. Έχουμε κατεβάσει ένα με δύο άλογα με τα μεγάλα κοφίνια για κρασί και πήραμε μέρος στην αναπαράσταση του τρύγου.
Φέτος θα θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο πως γινόταν το αλώνισμα και να το εντάξουμε στα πλαίσια ενός πανηγυριού γιατί πάντα έτσι γίνονταν παλιά τα πράγματα.
Ένας βασικός σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση της παράδοσης και η ανάδειξη ηθών και εθίμων της περιοχής. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ένα από αυτά είναι και το αλώνισμα όπως και το όργωμα τα οποία έχουν άμεση σχέση με το άλογο και το γαϊδούρι. Και είναι μια εκδήλωση που θα θέλαμε να καθιερωθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

- Ποιες δράσεις διοργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης ΑMICO;

Το κέντρο εκπαίδευσης AMICO δραστηριοποιείται τόσο στο εκπαιδευτικό κομμάτι όσο και στο τουριστικό. Το κέντρο διαθέτει 7 άλογα, τα οποία είναι ακριβώς εκπαιδευμένα για εντελώς αρχάριους όπως είναι κάποιοι τουρίστες που στις διακοπές τους θα ήθελαν να δοκιμάσουν να ιππεύσουν ή όπως είναι μικρά παιδιά ή παιδιά με ειδικές ανάγκες.



Το κέντρο στο παρελθόν, έχει φέρει στην περιοχή την θεραπευτική ιππασία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες και εργασίες έχει διαπιστωθεί πλέον, ότι η ιπποθεραπεία εφόσον διεξάγεται με το σωστό τρόπο, φέρνει θετικά αποτελέσματα όπως είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος, η βελτίωση του νευρομυικού ελέγχου, η βελτίωση βάδισης, συντονισμού και προσανατολισμού, η καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η κοινωνικοποίηση και η βελτίωση του λόγου.
Αυτη την στιγμή το κέντρο δουλεύει στο εκπαιδευτικό και κυρίως στο τουριστικό κομμάτι. Θεραπευτική ιππασία κάνουμε κατά περίπτωση. Επιπλέον, φιλοξενούμε παιδικές κατασκηνώσεις και σχολεία.